Kenkätyypit

Klassiset miestenkengät voidaa tyypitellä esimerkiksi seuraavasti:

Oxford

Perinteisin miestenkenkä. Musta Oxford on ainoa etiketin mukainen kenkä muodollisiin juhliin. Nauhoitusaukko on kiinteä, ja iltti (kieli) on ommeltu erillisenä kappaleena sisäpuolelle. Mittojen mukaan tehtynä Oxford on kiitollinen, sillä nauhoitusaukon oikea kiinni meneminen on helposti havaittavissa.

Derby

Yleisin miesten valmiskenkä, johtuen siitä, että nauhoitusaukon molemmin puolin on etuosasta irrallaan olevat ”siivekkeet”, joiden johdosta saman levyinen kenkä menee jotenkuten eri levyisiin jalkoihin. Derby on alunperin urheilullinen kenkä, mutta nykyään sitä voi pitää myös joissain juhlatilaisuuksissa.

Monk l. Solkikenkä

Munkkikengät ovat Derby-kenkiä, joissa nauhojen sijaan käytetään yhtä tai kahta (harvemmin useampaa) remmiä/solkea. Solkikengät soveltuvat paremmin myös jäykkäselkäisille ja ikääntyneille herrasmiehille, sillä solkien kiristys onnistuu yhdellä kädellä, vartaloa sivulletaivuttaen.

Saapikkaat l. Patiinit l. Varsikengät

Saapikkaat ovat huonomman kelin ulkokengät, mutta niitä pidetään kesää lukuunottamatta myös sisätiloissa, ei kuitenkaan muodollisissa juhlissa. Saapikkaat ovat oikeastaan vain minkä tahansa tyyppisiä kenkiä, joissa on varsi. Aikoinaan Suomessa käytettiin patiineja enemmän, kuin puolikenkiä, mutta sittemmin niiden käyttö on jäänyt vain todellisten asiantuntijoiden harteille.

Norjalaiskenkä

Norjalaiskengän malli lienee lähtenyt perinteisistä pohjoisen kenkätyypeistä, joita meilläkin edustaa vielä mm. lapikas,
Kuten mokkasiinissakin, kengässä on päällinen yhteen ommeltu kahdesta osasta; keskiosa (Kauto) ja sivuosat (Siula). Norjalaiskengän käytön voi rinnastaa Derby-kenkiin.


Loafer l, Slipper l. Mokkasiini

Loaferit ovat helposti jalkaan menevät, yleensä melko pehmeäpohjaiset kengät, joissa on monasti varrensuussa kulkeva nahkanauha ja edessä tupsut. Valitettavasti purjehduskenkämuoti ja halvat marketti-mokkasiinit ovat pilanneet tämän vapaa-ajan kengän maineen ja vain harva uskaltaa käyttää laadukkaita Loafereita. Kenkää voi käyttää missä vain, paitsi muodollisissa juhlissa..Kengän leikkaukset

Leikkausmallin ja koristelun perusteella miestenkengät voidaan jakaa esimerkiksi seuraavasti. Samaa jakoa voidaan käyttää kaikissa kenkätyypeissä, tässä esimerkkinä Oxford kenkä:

Whole Cut

Kengässä on ainoastaan yksi sauma, kengän kantapäässä. Saumattomuudesta johtuen nahan laatu ja väri tulevat erityisen hyvin esille. Whole Cut on erinomainen valinta myös silloin, kun tehdään tavallista muodokkaampaa kenkää. Kun käytetään kiiltävää nahkaa, peilautuu kengän muodot hyvin esille.

Plain Cut

Aina varma valinta, joka sopii joka tilanteisiin. Oxford mallisena kaikkein muodollisin kenkä. Kenkä koostuu kolmesta osasta; kärjys, lehtipäällinen ja takale. Joskus nauhoitusaukon pielet ovat myös eri kappaleista tehdyt.Semi-Brogue

Broguella tarkoitetaan nahan raunaan tehtävää harkotusta (hammastusta) ja sen viereen tehtävää perforointia (rei’tystä). Semi-Brogue kengissä kärjyksen reuna on suora. Brogue-kuviointi lienee alunperin kotoisin Skotlannista.


Full-Brogue

Täysin Brogue-koristeltu kenkä. Yleensä Brogue kenkiin kuuluu myös kärjessä oleva lävistyskuvio, Semi-Brogue kengissä tätä ei monasti ole. Brogue kengät jakavat vähän mielipiteitä, toisissa maissa ne kelpuutetaan juhlapuvun kanssa, mutta toisissa niitä ei ole vielä täysin hyväksytty juhlakenkänä.